Piet Minnes (21-02-’29 – 26-01-’17)

Gisteren bereikte ons het bericht, dat het Lid van Verdienste Piet Minnes afgelopen donderdag, op 87 jarige leeftijd is overleden. Piet was niet actief meer op biljartgebied. In 2007 heeft hij zich nog ingezet om een tiental arbiters de theorie bij te brengen teneinde het arbitersdiploma te kunnen behalen. Hij had toen reeds de 80 jarige leeftijd bereikt. Dat hij mag rusten in vrede.
Namens het districtsbestuur,
Piet Klompmaker
Secretaris.

SPANNEND GEWEST KADER 38/2 – 3E KLASSE NOORD WEST NEDERLAND

Partycentrum Keijzer – Leimuiden  was plaats van handeling voor deze gewestelijke finale kader 38/2, derde klasse. Onder leiding van biljartvereniging RBV met de aimabele, doch “strenge” wedstrijdleider Ron van Haasteren werd vrijdag 6 januari afgetrapt voor –naar later bleek- een uiterst spannende finale. Feit alleen al dat twee spelers afgevaardigd worden naar het NK maakt deze finale meer dan interessant voor deelnemers en publiek.

Eerste ronde bracht meteen vuurwerk: drie partijen onder de tien beurten!  Alleen Anton Havenaar (Wormerveer) had het als eerst geplaatste lastig, maar won wel in14 brt.

Ronde twee kwam moeizaam op gang. Men schuwde de aanval; niet (weer)  verliezen stond voorop! Dat bleek o.a. uit de partij tussen Haarlemmer Remco Kroder en Siem Velthoven, de ervaren kadrist uit Noord-Scharwoude. Sprokkelend, fouten makend, niets toegevend werd het remise door 27 van Kroder in de gelijkmakende 18e beurt. Een puntendeling met gevolgen naar later zou blijken. Links en rechts liep men tegen verlies op; alleen Paul Bosman (Berkel en Rodenrijs) wist drie ronden ongeslagen te blijven.

Ronde vier was ook hij aan de beurt. En hoe!! Hagenaar Hans van Campenhout – misschien wel  de meest begaafde kadrist- tikte met 61 en 64 Bosman in twee beurten om de oren wat van Campenhout deed stijgen naar plek drie. Frappant was nog dat een ronde eerder diezelfde van Campenhout in liefst 23 beurten verloor van Ad Ketels (Driehuis). 

Met Bosman op zes, gevolgd door een heel rijtje spelers op 1 resp. 2 punten achterstand ging men ronde vijf in. De slimme Velthoven bleef winnen. Als voormalig 57/2 speler ligt hij niet wakker van een achterstand hetgeen hij bewees tegen Joop Bodaan. Bodaan verwachtte met 120 om 65 een winstpartij. Velthoven dacht daar heel anders over en tikte routineus de benodigde slotserie van 60 bij elkaar. Bosman verloor weer, Kroder speelde zijn kortste partij (10 brt) en zowel Bodaan als Martin van de Hudding bleven in de hoek waar de klappen vielen. Het klassement werd dusdanig door elkaar geschud dat Ad Ketels en zelfs Remco Kroder weer mee gingen doen om de prijzen. Ronde 6 maakte Velthoven geen fout en ook Bosman herpakte zich. Havenaar en Bodaan haakten af, Kroder koesterde zijn laatste strohalm (winst op Ketels) en klom met zeven punten naar plek drie. 

Het scenario voor de slotronde was als volgt:

Velthoven – Bosman om de titel, waarbij Velthoven ook bij verlies geplaatst zou zijn voor het NK. Bosman echter niet omdat bij verlies Kroder hem bij een zege op punten (9 om 8) kon passeren. Zo belangrijk KAN dus een remisepartij eerder in een finale zijn. De start van Bosman was goed. Na 3 beurten leidde hij met een dertigtal caramboles verschil. Alweer leed Velthoven daar niet onder. Rond de zevende beurt was de stand nagenoeg gelijk. Velthoven greep het initiatief, Bosman zag de bui hangen maar kon het tij niet keren. In beurt 12 sloot Velthoven als kampioen zijn deelname af, Bosman gespannen achterlatend i.v.m. de afloop van de partij Kroder-Bodaan op de tafel ernaast. Kroder moest winnen voor plaatsing NK en deed dat met verve. Niet mooi, technisch niet goed maar via vechtlust en een aantal schier onmogelijke oplossingen sloot hij af in beurt 18, zodoende Bosman verwijzend naar plek drie en zijn eigen NK veiligstellend. Velthoven en Kroder trekken dus half februari naar Rumpt om daar aan het NK deel te nemen. 

Het bleef nog even gezellig in Leimuiden, waar wedstrijdleider van Haasteren vlot de prijsuitreiking deed zonder iemand te vergeten. Namens de spelers zette Kroder vooral de arbiters nog even in het zonnetje. Terecht, want de finale werd  vlekkeloos door de heren (en dame) begeleid. Tel daarbij nog het prima materiaal en het perfecte gastheerschap van de familie Keijzer en niemand kon nog iets te klagen te hebben.

Ondergetekende ook niet! Ik heb genoten tijdens deze finale, betrapte mijzelf op plaatsvervangende spanning tijdens de slotpartijen. Zowel Kroder als Velthoven ken ik al heel wat jaren (met de eerste train ik nog regelmatig) en uiteraard gunde ik beiden hun succes.

Mee naar Rumpt? Ja natuurlijk!  Je bent supporter of je bent dat niet.

Bedankt iedereen in Leimuiden: het was een prachtig weekeinde!

Martien de Gier Haarlem.

Met trots mogen we melden dat een deelnemer van ons district zich heeft geplaatst voor een NK, namelijk de 3e klasse kader 38/2. Remko heel veel succes in Beesd